"Ko je bespravno oštetio svoga brata u njegovoj časti, ili bilo čemu drugom, neka od njega zatraži halala (oprosta) odmah danas, prije nego što dinari i dirhemi neće imati vrijednosti, niti će ih biti, nego, ako imadne dobrih djela, njima će se naplatiti njegovo nasilje i nepravda, a ako ne bude imao dobrih djela, onda će mu se dati od grijeha oštećenog, prema šteti koju mu je načinio." (Buhari)
Home arrow Ikre bismi rabbik arrow Preporucena Kunut dova, kad nesreca (iskusenje) zadesi Muslimana
Preporucena Kunut dova, kad nesreca (iskusenje) zadesi Muslimana PDF Ispisi E-mail
Ocjena: / 92
Los;Odlican 
Napisao admin   
Tuesday, 24 February 2009
 Kunut dova prema definiciji je dova koja se uci tokom klanjanja (molitve) u toku specificnog trenutka tokom stajanja na namazu.  Ako Muslimana zadesi kakva nesreca, preporucuje se da se izgovara kunut dova poslije stajanja na ruku', na posljednjem rekatu na svakom od propisanih 5 dnevnih namaza, sve dok Allah dz.s ne olaksa insana od te teskoce (iskusnja).

Po pitanju dali kunut dova treba da se izgovara prije ili poslije ruku?
Sejh Ibn Uthaymeen je rekao: Saglasno (prema) mnogim hadisima i prema mnogim misljenjima danasnje uleme, kunut dova bi trebala da se izgovara poslije ruku’, u slucaju ako osoba je izgovori prije ruku i to bi bilo sasvim uredu. Osoba ima izbor da se sagne nakon zavrsenog recitiranja Kur’ana, i kada se oduspravi nakon sagibanja i izgovori “Rabbena wa Lakaal Hamd,” onda moze da izgovori kunut dovu, kao sto je preneseno od Poslanika s.a.v.s., i kao sto je dokazano od strane danasnje uleme, ili moze da izgovori kunut dovu nakon sto je zavrseno recitiranje Kur’ana, tako da kaze Allahu Ekber pa da se onda sagne. Oba nacina su ispravna prema Sunnetu.

Na koji nacin ruke trebaju da se podignu tokom izgovora Kunut dove:
Od stane uleme receno je da ruke trebaju da budu usporedu prsa i da se ne dizu previse, i takodje da ruke treba da budu rastavljenje i sake okrenute prema nebu.

Vidljivo znacenje rijeci uleme pokaziva da ruke treba da budu skupa kao sto bi u prosjaka koji trazi da mu se nesto da. Kada je u pitanju koliko ih drzati odvojeno, ne poznajem nikakvu osnovu u sunetu ili u dokazima uleme za to pitanje.

Kunut dova glasi: ALLAMUME INNA NESTA¨INUKE, VE NESAGFIRUKE, VE NESTEHDIKE, VE NU’MINU BIKE, VE NETUBU ILEJKE, VE NETAVEKKELU ALEJKE, VE NUSNI ALEJKEL - HAJRE KULLEHU, NEŠKURUKE VE LA NEKFURUKE, VE NAHLE’U VE NETRUKE MEN JEFDŽURUKE. ALLAHUME, IJJAKE NA’BUDU, VE LEKE NUSALLI, VE NESDŽUDU, VE ILEJKE NES’A VE NAHFIDU, NERDŽU RAHMETEKE VE NAHŠA AZABEK; INNE AZABEK BIL-KUFFARI MULHIK.

Prevod Kunut dove: Allahu! Mi samo od Tebe pomoć tražimo, od Tebe oprosta tražimo i od Tebe uputu tražimo! Mi Tebe vjerujemo, Tebi se sa pokajanjem obraćamo, u Tebe se pouzdajemo! Tebe hvalimo svakim dobrom, zahvaljujemo ti na Tvojim blagodatima a nismo prema Tebi nezahvalni i nevjerni! Mi odbacujemo i ostavljamo onoga ko griješi prema Tebi (i ko neće da Ti se pokori). Allahu! Mi samo Tebe obožavamo, Tebi namaz klanjamo i Tebi na sedždu padamo! Tebi žurimo, za Tobom žudimo i Tebi služimo! Nadamo se Tvojoj milosti, a bojimo se Tvoje kazne! Tvoja će kazna zaista stići nevjernike!

Medjutim takodje je prihvatljivo da se poslije dovi dodaju rijeci mimo navedenih rijeci gore. Al-Nawawi je rekao u Al-Majmoo (3/497); “Ispravan nacin koji je utvrdjen kao zakljucak danasnje uleme je da nepostoje specificne rijeci, znaci svaka dova moze da se izgovori.”

Verzija koja je pripovjedena od Omera ra nije nesto sto moramo da slijedimo, i da je Poslanik s.a.v.s. nije licno molijo upotrebljavajuci samo ove rijeci, tako da nema nista pogresno da im se nesto i doda. Sejh al-Albaani (da Allah dz.s bude zadovoljan s njim) je rekao: “Nema nikakve greske u dodatku vise rijeci Kunut dovi, dok je proklinjao nevjernika i upucivao blagoslov na Poslanika s.a.v.s., moleci se za sve muslimane svijeta.“ (Qiyaam Ramadaan by Al –Albaani , 31)

Shaykh Muhammad Salah Al Munajjid
Za muslimanka.net prevela i prilagodila Kozarcanka

Zadnji put obnovljeno ( Wednesday, 18 March 2009 )
 
< Prosli   Sljedeci >