"Ko je bespravno oštetio svoga brata u njegovoj časti, ili bilo čemu drugom, neka od njega zatraži halala (oprosta) odmah danas, prije nego što dinari i dirhemi neće imati vrijednosti, niti će ih biti, nego, ako imadne dobrih djela, njima će se naplatiti njegovo nasilje i nepravda, a ako ne bude imao dobrih djela, onda će mu se dati od grijeha oštećenog, prema šteti koju mu je načinio." (Buhari)
Home arrow Porodica arrow Kako se ponasati prema muzu
Kako se ponasati prema muzu PDF Ispisi E-mail
Ocjena: / 1
Los;Odlican 
Napisao admin   
Monday, 21 August 2006
1. Cinite dovu Allahu da ucini vasu udaju i vezu uspjesnim. Sve dobro je od Allaha. Nikada ne zaboravite traziti od Uzvisenog Allaha za blagoslov imanja uspjesnog bracnog zivota,koje pocinje na dunjaluku a zavrsava, Allahovom miloscu - u Dzennetu.


2. Slusajte i pokoravajte se! Pokoravati se muzu, jeste fard! Vas muz jeste vodja u kuci. Podajte mu to pravo i postovanje.

3. Uvijek pokusavajte da uveseljavate svoga muza, kod njega je vas kljuc za Dzennet. Allahov poslanik - sal Allahu alejhi ve sellem - nas je poducio gdje god umre zena a da je njen muz sa njom zadovoljan, treba uci u Dzennet. Zato .. udovoljite mu.


4. Svadja je vatra u kuci. Ugasi je sa jednostavnim 'zao mi je' iako to ne bila tvoja greska. Uzvratite li, samo dodajete drva na vatru. Pogledajte kako ce se slatko zavrsiti svadja,kada iskreno kazete , "Cuj, izvinjavam se. Budimo prijatelji."

5. Zahvaljujte se muzu neprestano na lijepim stvarima koje cini . Zatim mu se zahvalite nanovo. Ovo je jedna od najvaznijih tehnika.

6. Sali se i igraj se sa njim. Tajna muskaraca: traze zenu otvorenog srca i sa smislom za humor. Kao sto je Resul Allah - sal Allahu alejhi ve sellem - rekao Dzabiru, da se ozeni onom, koja ce ga nasmijati i koju ce on nasmijati...

7. Uvijek nosi nakit i oblaci se lijepo u kuci. Od jos ranijih godina, male djevojcice se kite mindjusicama i narukvicama i oblace zgodne haljinice - kao sto je opisano u Kur'anu. Kao supruga, nastavi da nosis nakit koji imas i zgodne haljinice za svoga muza.

8. Preispitaj karakteristike 'Hurul Ajn' i pokusaj da ih imitiras kako ih Kur'an i Sunnet opisuje, kao zene Dzenneta, sa izvjesnim karakteristikama. Tako one nose svilu, imaju krupne crne oci, pjevaju svojim muzevima, itd. Pokusaj to, obuci svilu svome muzu, stavi surmu u oci da ih 'uvecas', i pjevajte im. :-)

9. Kada vas muz dodje domu, pozdravite ga sa velicanstvenim pozdravom. Zamislite, vas muz dolazi kuci u ciste odaje, sjajno obucenoj supruzi, rucak spremljen s velikom paznjom, djeca cista i slatko se smiju cista spavaca soba - kako ce ovo uticati na njegovu ljubav prema tebi? Sada zamislite sta ce uciniti suprotnost.

10. Koristite 'Fitnah' da pridobijete srce svoga supruga . Svaka zena ima ornament s kojim ju je Allah okitio. Koristite ljepotu Allaha - azze ve dzelle - kojom vas je Allah okitio da osvojite srce svoga supruga.

Muhammad Al Shareef
Prevela, Umm Fatima
 
< Prosli   Sljedeci >

Prijava na sajt


Zaboravili ste lozinku?
Jos niste clan? Uclanite se ovdje

Palestina

Sloboda

Sadaka

Num

Dirhem

Facebook

Facebook

Pridruzite se !