"Ko je bespravno oštetio svoga brata u njegovoj časti, ili bilo čemu drugom, neka od njega zatraži halala (oprosta) odmah danas, prije nego što dinari i dirhemi neće imati vrijednosti, niti će ih biti, nego, ako imadne dobrih djela, njima će se naplatiti njegovo nasilje i nepravda, a ako ne bude imao dobrih djela, onda će mu se dati od grijeha oštećenog, prema šteti koju mu je načinio." (Buhari)
Home arrow Zdravlje i njega arrow Koliko vode nam je potrebno?
Koliko vode nam je potrebno? PDF Ispisi E-mail
Ocjena: / 8
Los;Odlican 
Napisao admin   
Wednesday, 07 July 2010

 Vise od polovine ljudskog tijela sacinjeno je od vode i ljeti više nego ikada trebamo vodu kako bi bili sigurni smo zadržali potrebnu hidrataciju.

Tacna kolicina  vode ovisi o zdravlju, spolu, starosti, načinu života i klimi u kojoj živimo, ali u prosjeku, naše tijelo je 65% voda. Svaki dan mi izgubimo oko dvije i pol litre vode kroz urin (1500 ml), stolicu (150 ml), znoj (350 ml) i jednostavno kroz disanje (400 ml).

Jasno nam je da je potrebno da uravnotezimo taj gubitak  kako bi naš sistem bio dobro hidratiziran, a posebnu paznju treba obratiti u vrucim vremenskim prilikama ili u drugim slucajevima kada trpimo zbog veceg gubitka tekucine, kao kad vjezbamo nesto intezivnije ili ako patimo od dijareje, povracamo ili imamo groznicu ili opekotine.

Ovim se postavlja pitanje, koliko vode trebamo piti ? Brojka od dvije litre je često citirana, ali koliko je tačno vode potrebno?

Na zahtjev Evropske komisije  2008. godine, Evropska agencija za sigurnost prehrambenih proizvoda (EFSA) okupila je grupu od 21 stručnjaka za zdravlje i prehranu da izrade i naucni izvjestaj na tu temu.

Studija je obuhvatila devet odvojenih grupa, od  sestomjesecnih beba  do odraslih osoba iznad 75 godina, uzet je u obzir  spol i dob, a trudnice i dojilje su uzete u obzir odvojeno. 

Panel je utvrdio da je dovoljna kolicina vode bitna za dobro zdravlje, igra svoju ulogu u probavi, transportu hranjivih tvari u tkiva, cirkulaciji tjelesnih tekućina, podmazivanju zglobova te regulaciji tjelesne temperature. Njihova otkrica nalaze se u izvjestaju  pod naslovom ‘Koliko vode  moje tijelo treba?’, a njime se utvrđuju količine vode potrebne da bi ljudsko tijelo funkcionisalo ispravno. Slijedi i preporuka: 

- U normalnim temperaturnim uslovima i uz umjerenu tjelesnu aktivnost, omladina od 14 godina, odrasle i starije žene, svi bi trebali piti dvije litre vode dnevno. 

- Pod istim normalnim uslovima, kolicina potrebna muskarcima je dva i pol litara. 

- Tokom trudnoće, žene bi trebale povećati njihovu dnevni unos vode za 300 ml. 

- Kod dojenja, žene bi trebale povećati  dnevni unos vode za 700 ml. 

- Starije osobe trebaju biti posebno oprezne pri unosu tekucine, jer se osjecaj zedji, kao i kapacitet bubrega, smanjuje sa godinama.

Izvor: hellomagazine.com/healthandbeauty/

Prijevod: Muslimanka.net

 

 


Zadnji put obnovljeno ( Thursday, 08 July 2010 )
 
< Prosli   Sljedeci >

Prijava na sajt


Zaboravili ste lozinku?
Jos niste clan? Uclanite se ovdje

Palestina

Sloboda

Sadaka

Num

Dirhem

Facebook

Facebook

Pridruzite se !